Home > Haberler > Stellan Skarsgård’ın Ingmar Bergman’la İlgili Açıklamaları Dikkat Çekti: “Hitler ölünce ağladı”

Stellan Skarsgård’ın Ingmar Bergman’la İlgili Açıklamaları Dikkat Çekti: “Hitler ölünce ağladı”

Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen Karlovy Vary Film Festivali’nde konuşan oyuncu Stellan Skarsgård, Ingmar Bergman’a dair sert ifadeler kullandı.

İyi bir yönetmendi ama yine de bir insanı pislik olduğu için kınayabilirsiniz. Caravaggio da muhtemelen pisliğin tekiydi ama harika resimler yaptı.

Skarsgård, “Bergman manipülatif biriydi” diye devam etti.

“Savaş döneminde Nazi’ydi ve Hitler ölünce ağlayan bir tek onu tanıyorum. Biz onu mazur görmeye devam ettik ama onun başkalarına karşı çok tuhaf bir bakış açısı olduğunu hissediyorum. Bazı insanların değersiz olduğunu [düşünüyordu]. Başkalarını manipüle ederken bu hissediliyordu. İyi biri değildi.”

Bergman geçmişte Nazilerle aynı inançları paylaştığını yaşamının ilerleyen dönemlerinde kabul etmiş ancak Holokost’un gerçeklerini öğrendikten sonra bunları onaylamadığını söylemişti.

Yönetmen, 1936’da Almanya’ya yaptığı bir öğrenci değişim gezisinde Hitler’i konuşurken görmüş. İsveç’in II. Dünya Savaşı’nda iddia ettiği kadar tarafsız olup olmadığını inceleyen bir kitap yazan yazar Maria-Pia Boethius’a konuşan Bergman şöyle demişti:

“Hitler inanılmaz derecede karizmatikti. Kalabalığı heyecanlandırdı.”

Bergman “Benim gördüğüm Nazizm eğlenceli ve genç duruyordu” diye eklemişti.

Yönetmen, Nazi inançlarından ancak toplama kamplarının görüntülerini gördükten sonra vazgeçtiğini söylemişti. “Toplama kamplarının kapıları açıldığında ilk başta gözlerime inanmak istemedim” demişti. Gerçek ortaya çıktığında korkunç bir şok yaşadım. Acımasız ve vahşi bir şekilde aniden masumiyetimden koparıldım.

Skarsgård, Bergman’ın 1983 yapımı İsveç TV filmi Hustruskolan’da ve August Strindberg’in Rüya Oyunu (Ett drömspel) adlı eserinin 1986 yapımı sahne prodüksiyonunda rol almıştı.

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir
Sessizlikle Konuşan İki Ruh: Bergman’ın Persona’sında Benliğin Dağılması
Anne Kız İlişkisine Bakış: Güz Sonatı
Ingmar Bergman Sinemasının Kierkegaard, Heidegger ve Schopenhauer Tarafı