Film: La Jetee
Yönetmen: Chris Marker, 1962
YIKIM YALNIZCA BUGÜNÜ YOK EDEN DEĞİL ANILARIMIZA VE GELECEĞİMİZE TEHDİT OLUŞTURAN BİR FELAKETTİR. 22 YILDIR ENKAZ ALTINDA YAŞAYAN HALKIMIZA BAŞ SAĞLIĞI DİLERİZ.
post apokaliptik evrenden günümüze çok uzak olmadığını varsaydığımız gelecekten bugünümüze hitap eden sinema dilini ve tekniğine sunduğu katkılar kadar sinemada anlatım için de yeni bir perspektif açan eser yazarın en sevdiği filmlerden biridir. Miladını Dziga Vertov ve Roberth Flarthey’den aldığımız belgesel türünü o güne dek geliştirmek maksatlı yapılan farklı işler ortaya çıkarılmıştı.
Hiçbiri Vertov, Flarthey, Grierson taklitçisi olmaktan öteye gidememiş bir yerde tıkanıp kalmıştı. Gerçek ve kurmaca arasında geçen çekişmeli belgesel-film savaşımının ortasında saniyede 24 karenin büyüsüyle ortaya çıkan 28 dakikalık kısa film yalnızca belgesel-filmler için değil, anlatım ve sinematografi için de yeni bir asrın kapısını açmış avant-garde sinemasına ismini yazdırmıştır. Tamamı dış ses anlatıcısı ve fotoğraf karelerinden oluşan eser biçimsel olarak da birçok esere ilham kaynağı olmuştur…
III. Dünya Savaşı büyük nükleer felaketlerle yaşanmıştır. Yerüstünde son bulan hayatımız yeraltına lağımlara sürüklenmiş orada da yerüstünde olduğu gibi uslu ve barışçıl olmaktan geri durmuşuzdur. İnsanlığın kaderini kurtuluş kisvesi altında çizmek isteyen bilim insanları birçok başarısız denemenin ardından yeni icatları için esirlerden kobay alırlar. Yeraltındaki yetersiz yaşam Almanları savaş sonrasındaki geleceklerinden yardım almak maksadıyla zaman makinası yapmaya sürüklemiştir. Geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek arasında saflık, vahşet ve muamma durumları olarak gördüğümüz bu zamansal imge insan ömrünü tasvir etmektedir. Çocukken ailesiyle gezmeye gittiği havalimanında gördüğü bir kadın ve yaşadığı olayı unutamayan karakter tasvir ettiği o günde hafızasının eksikliği yaşayarak tamamlayacaktır. Fakat bilimin düşünemediği bir olgu olarak ‘aşk’ karşımıza çıkar. Çocukken gördüğü kadına aşık olup barış zamanı geçmişe takılı kalan karakterimiz böylelikle çocukluğundangelentamamlanmayan hatırayı da pratik olarak anımsayabilir.