Home > Haberler > 8. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali jüri üyeleri belli oldu!

8. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali jüri üyeleri belli oldu!

Kadın Yönetmenler Derneği tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Türk Tuborg A.Ş ana sponsorluğunda  bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, 5-10 Mayıs 2025 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek. Festival kapsamında  değerlendirme yapacak jüri üyeleri belli oldu. Bu yılın jüri kadrosu, sadece sinematik değerlendirmenin ötesinde; kültürel çeşitliliği, estetik derinliği ve yaratıcı cesareti temsil ediyor. Uluslararası alandan gelen güçlü isimlerle birlikte, ulusal sinemanın yaratıcı ve deneyimli kadın temsilcileri bu yıl festivalin jüri koltuklarında yerlerini alıyor.

Altın Makara Uzun Metraj Film Jüri Üyeleri

David Rosier
Yeni film dillerinin yaratılmasına katkıda bulunmak ve güçlü hikayeleri yansıtmak amacıyla kurduğu Decia Films ile dikkat çeken David Rosier, aynı zamanda doğa ve yerli halkların hakları için kurduğu NGO Nature Rights ile sosyal etki alanında da etkinlik göstermektedir. 2014 yapımı, Wim Wenders ve Juliano Ribeiro Salgado ile birlikte yönettiği “The Salt of the Earth” filmiyle Cannes, Cesar ve Oscar’da ödül alan Rosier, “Ahed’s Knee” ve “Pope Francis – A Man of His Word” gibi uluslararası başarılar elde eden yapımlara imza atmıştır.

Maryam Bahrololumi
11 Mayıs 1985 Tahran doğumlu olan Maryam Bahrololumi, İstanbul Üniversitesi’nde sinema eğitimi aldıktan sonra yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık alanında önemli bir kariyer inşa etmiştir. Patio, Lady of the City, Triplex, Amygdala gibi çok sayıda filmiyle uluslararası festivallerde ödüller kazanan Maryam, 36. Fribourg Film Festivali’nde En İyi Asyalı Yönetmen, Dhaka ve Shahr Film Festivalleri’nde En İyi Kadın Yönetmen ve Senarist ödülleri almıştır. Kendisi ayrıca BAHR Films’in uluslararası dağıtım bölüm başkanlığını yürütmektedir.

Dilek Çolak
Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümü mezunu olan Dilek Çolak, ilk uzun metraj filmi “Hemşire” ile ulusal ve uluslararası festivallerde başarı kazanmıştır. Belgesel ve kısa film alanlarında da senaristlik, yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği yapan Çolak, 2005-2008 yılları arasında Latin Amerika’da sosyal hareketler üzerine görsel çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Irene von Alberti
Berlin merkezli yönetmen, yapımcı ve yazar olan Irene von Alberti, Filmgalerie 451’in kurucularındandır. Tangerine, The Long Summer of Theory ve The Protected Men gibi filmleriyle tanınan Alberti, özellikle politik ve deneysel sinema alanında çalışmalar yapmaktadır. Yapımcılığını üstlendiği yönetmenler arasında Monika Treut ve Angela Schanelec gibi önemli isimler bulunmaktadır. Irene, Almanya ve Avrupa Film Akademileri ile Pro Quote Film’in aktif üyesidir.

Şebnem Vitrinel
2011 yılında senarist ve yapımcı olarak yer aldığı “Geriye Kalan” filmiyle İzmir Film Festivali’nde senaryo ödülü kazanan Vitrinel, Onur Ünlü’nün “Sen Aydınlatırsın Geceyi” ve Murat Düzgünolu ile birlikte yazdıkları “Neden Tarkovski Olamıyorum” gibi ödüllü yapımlarda uygulayıcı yapımcılık yaptı. Sinema-TV alanında 2003 yılından bu yana aktif çalışmalar yürütmektedir.

Ulusal ve Uluslararası Kamera Göz Uzun Belgesel Film Jüri Üyeleri:

Dana Bunescu
Romanyalı kurgucu ve ses tasarımcısı olan Dana Bunescu, Bükreş Üniversitesi Fizik Bölümü mezunudur. Ardından Ulusal Tiyatro ve Film Üniversitesi’nde kurgu, ses ve animasyon eğitimi almıştır. Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Radu Jude, Corneliu Porumboiu gibi Rumen Yeni Dalga sinemasının önde gelen isimleriyle çalışan Bunescu, bu projelerde ses editörlüğü ve kurguculuk yapmıştır. Belgesel dünyasında Alexandru Solomon ve Alexander Nanau gibi isimlerle çalışmış, “The Distance Between Me and Me” ve “The Chalice. Of Sons and Daughters” filmlerinde ortak senaristlik yapmıştır. 2017’de Berlinale’de “Ana, Mon Amour” filminin kurgusu ile Gümüş Ayı Ödülü’nü kazanmıştır.

Niki Tsilingiroglou
İstanbul doğumlu olan Niki Tsilingiroglou, Atina Üniversitesi’nde eğitim gördü. Gazeteci ve yayın yönetmeni olarak başladığı kariyerine görüntü yönetmenliği ile devam etti. 2003 yılında “Double Memory” filmiyle ilk uluslararası ödülünü kazandı. “Bells, Threads & Miracles” filmiyle Rodos Uluslararası Film ve Görsel Sanatlar Festivali’nde ve Halkida Belgesel Festivali’nde ödüller aldı. Son yıllarda “Gender Based Violence During War” üzerine belgesel çalışmalar yapmaktadır. 2021-2023 yılları arasında yer aldığı Marianna Economou’nun “Unclaimed” adlı belgeseli Selanik, Agon, Halkida ve Chania film festivallerinde pek çok ödül kazandı.

Doç. Dr. Sabire Soytok
İzmir doğumlu olan Soytok, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Fotoğrafçılık Bölümü mezunudur. 1994-1998 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Sinema-TV Bölümünün kuruluşunda yer aldı. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı ve Yönetmenliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Haneke, Almodovar, Demirkubuz gibi yönetmenler üzerine yayınlanmış akademik çalışmaları ve İran-Polonya sinemaları üzerine makaleleri bulunmaktadır. Aynı zamanda metin yazarlığı yapmış ve belgesel projelere imza atmıştır.

 

Uluslararası Kısa Candır Kısa Film Jüri Üyeleri

Feride Çetin
İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sinema-TV eğitimi aldı. Kısa filmler ve belgeseller hazırladı. TAL’de oyunculuk derslerine ve NYFA’da senaryo yazarlığı derslerine devam etti. 2005 yılında gösterime giren ‘2 Genç Kız’ filmiyle profesyonel oyunculuk mesleğine adım attı. Tiyatro, sinema ve televizyonda değer gören çalışmalarda bulunmaya devam ediyor. Gazete ve dergi metinleri 1998’de yayınlanmaya başlayan yazarın öykü kitabı ‘Duyulur Dünyanın Şakası’ 2015’te, deneme türündeki kitabı ‘Annemiz Aşktır’ 2019’da basıldı. İstanbul’da kizi ve köpeği ile yaşayan Çetin kadın hareketiyle ilgili dokümanter çalışmalar yapıyor.

Jelena Stojanović
Jelena Stojanović 1980 yılında Sırbistan’ın Madeniipek şehrinde doğdu. Şimdi Niş’te yaşıyor. Hukuk mezunu olan Stojanović FORUM ARTISTICUM’un aktif bir üyesi. Görsel sanatlar alanındaki pek çok meslektaşıyla beraber 2014 yılında “Cherry’s Film Festival”  Uluslararası Film Okulları Festivali’ni ve 2017 yılında da, Temmuz ayında 9. yılını düzenleyecek olan “Vrmdža Fest” UluslararasıTurist ve Çevresel Belgesel Film Festivali’ni kurdu. Ödüllü belgesel Royal Cannon History of the Serbian Crown (2017), Rat Week, September 6th (2018) ve Thorns and Laurels of Olga Ilıc (2019) gibi filmlerde yardımcı yönetmen ve anlatıcı olarak yer aldı.

Zlatna Buklija Belgesel Film Festivali’nde En İyi Senaryo dalında Grand Prix ödülüne layık görüldü. Stojanović ‘in kadın heykeltıraş Ljubinka Savic Grassi ‘nin olağanüstü hayatını konu alan son filmi prömiyerini henüz yapmadı. Stojanović ayrıca pek çok müzik videosı, film ve reklam filminin senaristi.

Sırbistan’daki Film Yazarları Derneği UFUS AFA ZASTITE’nin üyesi olan Stojanović video prodüksiyon şirketi ARTPİXEL ile çeşitli görsel alanlarda prodüksiyon yapıyor.

Yasemin Demirci
Yasemin Demirci 1992, İstanbul doğumlu. Üniversite eğitimine Kadir Has Üniversitesi Tiyatro bölümünde başladı fakat sinema sektöründe kariyer yapmak için okulunu yarıda bıraktı. Prague Film School’da film okudu, yönetmenlik ve senaryo alanlarında uzmanlaşarak 2015 yılında mezun oldu. Ardından Kingston University of London, Film Studies bölümüne kabul edildi. 2019 yılında yüksek dereceyle mezun oldu. 2015 yılından beri çeşitli kısa filmler çekti. Filmleri CameraImage, Tirana Uluslararası Film Festivali, Antalya Altın Portakal, IKSV Uluslararası İstanbul Film Festivali, Venice Film Week gibi ulusal ve uluslararası 60’ın üstünde festivalde gösterildi. Şu anda yeni kısa filmi “In His Fortress” ve ilk uzun metraj filmi üzerine çalışmaktadır.

Uluslararası Deneysel ve Animasyon Jüri Üyeleri:

Doç. Dr. Emine Begüm Savçin
1995 yılında İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümünde lisans, 2005’te Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisans, 2020’de Maltepe Üniversitesi’nde sinema alanında sanatta yeterlik eğitimini tamamladı. “Sessiz” adlı kısa filmiyle uluslararası festivallerde yarı finalist oldu. Ulusal ve uluslararası birçok karma sergide yer aldı. 2023 yılında doçent unvanı aldı ve Kocaeli Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapmaktadır.

Meryem Şahin
Dramatik Yazarlık bölümünde lisans, Dramatik Sanatlar bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tiyatro, sinema ve televizyon projelerinde yer aldı. Yazarlık kariyerini sürdürmekte olan Şahin’in “Tanrı Olmadan Hemen Önce” adlı bir öykü kitabı bulunmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Nazlı H. Zorkun Çağlayan
1982 doğumlu Nazlı H. Zorkun Çağlayan, lisans ve yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam bölümünde tamamladı. Kil animasyon ve stop-motion üzerine çalıştı. Ulusal ve uluslararası sinema ve reklam projelerinde sanat tasarım ekiplerinde görev aldı. 2023 yılında DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır.